Így készül III. - tűzzománc

2015. január 04. 19:31 - HEARTS and CRAFTS manufactura

"Így készül" sorozatunk előző két cikkében a cizellálás és a peremezés folyamatát mutattuk be, ezúttal pedig szeretnénk bemutatni a folytatást: hogy az előkészített, feldomborított réz alapra milyen módon kerül fel a tűzzománc, és hogy hogyan nyeri majd el 850 Celsius-fokos égetőkemencében a végső formáját, csillogó felületét.

montazs22.jpg

 

Többek kérésére szeretnénk egy kis fényképekkel illusztrált sorozatot indítani azzal kapcsolatban, hogy hogyan készülnek azok a sajátos tűzzománc munkák, amelyek az alapját képezik a faliképeinknek, bizonyos ékszereinknek, berendezési tárgyainknak.

Először is néhány szóban magáról a tűzzománcról:

Napjainkban sokan, sokféle megjelenésű technikát neveznek zománcnak, tűzzománcnak, néha téves, vagy félrevezető módon, (például a különböző műgyanták, műanyag kompozitok "hidegzománcként" való megjelölése...). Jelen cikkünkben nem foglalkozunk az ipari zománcokkal, melyeknek a használata szintén igen elterjedt, edények, használati tárgyak felületvédelme mellett akár érdekes faliképek is készülhetnek ezzel a technikával. Emellett most szintén nem tárgyaljuk a festőzománc technikát, (amelyet egyébként mi is alkalmazunk), ami miniatűrképek készítéséhez alkalmazható.

Amit mi leggyakrabban használunk, és itt be szeretnénk mutatni, az az úgynevezett "ötvöszománc", vagy "ékszerzománc", melynek használata a díszítőművészetben évezredes múltra tekint vissza. Legfőbb jellemzője ennek a technikának az, hogy különböző erre alkalmas fémeknek a bevonása történik egy üvegszerű anyaggal, úgy, hogy 800 Celsiusfok feletti hőmérsékleten történik a beégetésük, ezáltal a fém és a bevonat kötésbe kerül, valamint különböző mértékben reakcióba is lépnek egymással.

Zománcozásra alkalmas fémek a vörösréz, a tombak, valamint a megfelelő tisztaságú ezüst és arany. A zománcok, amelyeket használunk, üveghez hasonló állagú anyagok, amelyek különböző oxidokkal, színezőkkel, adalékokkal vannak kezelve, valamint égetés során a fém alap oxidjait is felveszik. Ezáltal nemcsak a színárnyalatokban különböznek, hanem abban is, hogy milyen fémre, milyen hőfokon ideális a használatuk.

A zománc alapanyagot a különböző gyártóktól különböző finomságú porként vagy nagyobb kristályok formájában lehet megvásárolni, az utóbbi esetben a használójuk feladata, hogy a kívánt finomságúra törje őket.

 zomancozas-1k.jpg

 

A zománcozás folyamata az úgynevezett kontrazománc felrakásával kezdődik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a zománcozandó fém alap hátoldalára kell először felvinni egy bármilyen zománcréteget, majd beégetni, azért, hogy később az előoldali zománcréteg számára stabilitást biztosítson. Megfelelő vastagságú alap esetében erre nincsen szükség, viszont olyan vastagságú lemezt már nem lehetne a már ismertetett módon cizellálni.

A kontrazománc beégetését követően a munkadarabot ugyanolyan módon le kell tisztítani, mint ahogyan az első cikkünkben bemutattuk: savas fürdőben való áztatás fellazítja a felületen az oxidréteget, amit csiszolókoronggal lehet teljesen letisztítani. Ezt utána még további tisztítási eljárások követik, mert a transzparens zománcokkal csak teljesen tiszta felület esetében tudjuk a kívánt ragyogó színminőséget elérni.

zomancozas-2k.jpg

 

A következő lépés a munka előoldalának a zománcozása.

Transzparens színek esetében a legtöbbször ez minimum kétszeri zománcozást és égetést jelent, mert bár vannak olyan színek, amelyeket lehet egyből a fém alapra felvinni, (mint a példánknál, a holdacskánál a kék), de bizonyos zománcok nem tudják azt a színminőséget hozni, amit elvárnánk, ha egyből a fémre égetnénk őket, a már említett oxidfelvétel miatt. Így azokra a rekeszekre, ahová ilyen színeket szeretnénk tenni, először egy úgynevezett fondant réteget kell felvinni az első égetés során, (egy átlátszó, színtelen zománcréteget), majd a következő körben kerülnek erre a színek, (mint a példánknál az aranyszín).

zomancozas-3k.jpg

zomancozas-4k.jpg

 

A legtöbb esetben azonban további javításokra, szépítésekre is sor kerül, tehát az előoldal általában inkább úgy három-négy zománcozás és égetés után tekinthető késznek, ilyenkor nehezíti a dolgot, hogy minden égetés után tisztítani (savazni, csiszolni) kell a fémfelületet, nehogy szennyeződés, oxid kerüljön a zománcba, valamint az is, hogy minden, már amúgy késznek tekinthető színekre is újra rakni kell egy vékony réteget, mert amúgy az újabb égetés során visszaégne, elvékonyodna, és a színéből, "tüzéből" is veszítene.

zomancozas-5k.jpg

 

A végleges, kész tűzzománc munka ezt követően változatos színű és formájú keretekbe kerülhet, mi a faliképek esetében legtöbbször keményfából készített kereteket használunk, amelyekbe díszcsavarokkal rögzítjük a munkákat.

zomancozas-6k.jpg

 

 

h_c_emblema_fekete_vertikalis_poz_no1-kicsi.jpg

-- A cikkek szövegei, fényképei a forrás megjelölésével felhasználhatóak. A tartalom hivatkozás nélküli felhasználása jogsértő és tilos! --

 

Szólj hozzá!

Így készül II. - előkészítés tűzzománchoz - peremezés

2014. október 23. 11:58 - HEARTS and CRAFTS manufactura

Az előző cikkünkben a cizellálás technikájának főbb elemeit mutattuk be, abban a reményben, hogy egyfelől talán közelebb vihetjük általa a tisztelt olvasót a "szakma szépségeihez", másfelől pedig hogy talán sikerült felkeltenünk az érdeklődést a folytatás iránt. A sorozat második cikkében azt szeretnénk vázlatosan bemutatni, hogy hogyan kell előkészíteni a cizellált fém alapot a zománcozáshoz.

cizellalas-II-2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Így készül I. - cizellálás

2014. október 22. 20:08 - HEARTS and CRAFTS manufactura

Többek kérésére szeretnénk egy kis fényképekkel illusztrált sorozatot indítani azzal kapcsolatban, hogy hogyan készülnek azok a sajátos tűzzománc munkák, amelyek az alapját képezik a faliképeinknek, bizonyos ékszereinknek, berendezési tárgyainknak.

Egy konkrét munka végigkísérésével szeretnénk bemutatni a főbb munkafázisokat, amelyek közül az első a cizellálás lesz, ami az alapja annak a sajátos rekeszzománc technikának, amit leginkább használunk. A rekeszzománc a tűzzománc technikák közül a nehezebb, munkaigényesebb, hosszadalmasabb, de igazán így lehet a legszebb eredményt elérni. A rekeszek kialakítása teszi lehetővé, hogy a különböző színű, állagú tűzzománcok, amelyeket ugyanarra a munkára felviszünk, kizárólag azt a teret töltsék ki, azokat a vonalakat kövessék, amelyek az elképzeléseinknek megfelelnek. Rekeszek kialakíthatóak például egyszerű drótokból, lapos huzalokból, a kívánt vonalvezetésnek megfelelően meghajlítva őket, vagy cizellálással, ami talán a legnehezebb megoldás, de előnye, hogy a rekeszek az alappal egy anyagot alkotnak, nem mozdulhatnak el, valamint hogy lehetőség van a rekeszek között az alap további megmunkálására, díszítésére, ami transzparens zománcok esetében a fénytörések által még különlegesebb, ragyogóbb végeredményt nyújt.

montazs11-2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A névválasztásunkról

2014. október 06. 22:15 - HEARTS and CRAFTS manufactura

Az Arts and Crafts (Művészetek és Kézművesség) mozgalom létrehívójának, a brit William Morris-nak (1834-1896) a napjainkban is érvényes hitvallása szerint a tömegtermelés középszerűsége helyett a kézműipari eljárásokat kell feléleszteni, visszatérve a díszítés eredetiségéhez és a „becsületes” anyagmegmunkáláshoz. Mindehhez társult még mögöttes tartalomként az a szociális gondolat is, hogy a fenti filozófia mentén működő iparművészet több ember foglalkoztatását, kibontakozását, önmegvalósítási lehetőségét biztosítaná, mint az ipari termelés, ahol egyre kevesebb emberi munkaerőre van szükség, egyre inkább monoton és lelketlen feladatok elvégzéséhez.

Az Arts and Crafts mozgalomról remek összeállítás a NEM ART DECOR blogon

24210b1da26a23a7cb41fc90acb5b444.jpg

Tovább
Címkék: Rólunk

Hamarosan...

2014. október 03. 00:05 - HEARTS and CRAFTS manufactura

...itt szeretnénk majd bemutatni eddigi, és leendő munkáinkat, alkotásainkat, néha rövid összefoglalókkal kiegészítve őket, arról, hogy milyen módon készültek, milyen munkafázisokon mentek keresztül. Emellett itt szeretnénk majd megosztani információkat Budapesten, a Palomában található nyitott műhelyünkkel és kis üzletünkkel kapcsolatban.

Addig is ízelítőként álljon itt néhány fotográfia ékszereinkről, különleges technikával készült zománcképeinkről.

 DSC01814.JPG

Tovább
Címkék: Rólunk