A névválasztásunkról

2014. október 06. 22:15 - HEARTS and CRAFTS manufactura

Az Arts and Crafts (Művészetek és Kézművesség) mozgalom létrehívójának, a brit William Morris-nak (1834-1896) a napjainkban is érvényes hitvallása szerint a tömegtermelés középszerűsége helyett a kézműipari eljárásokat kell feléleszteni, visszatérve a díszítés eredetiségéhez és a „becsületes” anyagmegmunkáláshoz. Mindehhez társult még mögöttes tartalomként az a szociális gondolat is, hogy a fenti filozófia mentén működő iparművészet több ember foglalkoztatását, kibontakozását, önmegvalósítási lehetőségét biztosítaná, mint az ipari termelés, ahol egyre kevesebb emberi munkaerőre van szükség, egyre inkább monoton és lelketlen feladatok elvégzéséhez.

Az Arts and Crafts mozgalomról remek összeállítás a NEM ART DECOR blogon

24210b1da26a23a7cb41fc90acb5b444.jpg

ArtsCrafts_Peacock_Brooch_L.jpg

A mozgalom társadalmi-gazdasági értelemben nem volt széles körben sikeres, nem eredményezett széles körű társadalmi változásokat, az igényes és egyedi alkotásokat elsősorban a magas jövedelemmel bíró réteg tudta megfizetni. Ezzel szemben viszont stílusában előkészítette, megalapozta a későbbi, "századfordulós" organikus művészeti irányzatokat, valamint ha nem is írta felül az ipari termelés megoldásait az egyedi tervezéssel, művészeti és kézműves kivitelezéssel, de úgymond biztosította ez utóbbiaknak a létjogosultságát a későbbi korokra is.

319614.jpg

Red_House_home_of_William_Morris_(6-2).jpg

 

Az Arts and Crafts mozgalom, és annak utóélete Magyarországon is erős hatást gyakorolt, például a méltán híres Gödöllői művésztelep, művészkolónia egyik fő inspirálójaként említhetjük, a népi művészet hasonló utat járt be a munkásságukban, mint a középkori művészet az Arts and Crafts esetében, valamint munkásságuk szélesebb, társadalmi vonatkozásai szintén rokoníthatóak. A művésztelep ismert tagjai voltak többek között Körösfői Kriesch Aladár, Nagy Sándor, vagy Toroczkai Wigand Ede. A művésztelep elsősorban szövőműhelyként volt ismert, de foglalkoztak itt bútortervezéssel, bőrművességgel, festéssel, könyv- és meseillusztrációval, működött szobrász és kerámiaműhely, és üvegablakok tervezése is folyt. Utóbbi munkáikat Róth Miksa kivitelezte.

0735_p1110_1.jpg

art57_godollo9.jpg

Sajátos, magasabb minőségű életvitelükkel, életformájukkal a kolónia tagjai nemcsak az alkotói környezetet szerették volna saját maguk számára megteremteni, hanem bevallottan egy új, korszerű, sajnos talán még napjainkban is kissé utópisztikus társadalmi modellt szerettek volna bemutatni és széles körben terjeszteni.

A Gödöllői művésztelepről szóló bejegyzés a NEM ART DECOR blogon itt olvasható.

Az Arts and Crafts mozgalom, illetve a gödöllőiek szellemiségét mi is követendő példának tartjuk magunk számára, munkáinkat, és életszemléletünket illetően is. Szeretnénk, ha ékszereink, faliképeink, berendezési tárgyaink, illetve minden beltéri és kültéri alkotásunk örömet okozna mindenkinek, aki kapcsolatba kerül velük, legyen az az ajándékozó vagy az ajándékozott, vagy csak külső szemlélő, egyén, család, vagy szélesebb közösség. Szeretnénk, ha minden munkánk mindenki számára minőséget, esztétikumot, jó érzést sugározna, hogy velük a világunkat egy kicsit jobbá tehessük. Szívvel, művészetünkkel és kézművességünkkel.

komment
Címkék: Rólunk

A bejegyzés trackback címe:

https://hcmanufactura.blog.hu/api/trackback/id/tr26761701
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása